Monday, January 21, 2013

Filmajánló - Krónika

háborúról szólj nékem múzsa
úgy alakult, hogy november végén, december elején elég sok világháborús témájú filmet néztem.
Az alaphangot Sára Sándor Krónika - A 2. magyar hadsereg a Donnál című dokumentumfilm özöne adja.
Egy jóbarátom hívta föl rá a figyelmet, hogy szerdánként 8-9 körül van ez a sorozat a Duna World tv-n (egyébként online nézhető).
25 részes, most tart a felénél körülbelül, '82-ben készítették.
A bevezető rész:


ennek a bevezető résznek hangulatában nem sok köze van a sorozathoz, viszont tök jó, ahogy Sára Sándor arról beszél, hogyan készítették a filmet.

A körülbelül negyven perces epizódokban hihetetlen figurák mesélnek, falusi bácsik, tanítók, doktorok, lelkész, annyiféle ember és történet, hogy egyenlőre csak a felszínén lebegek, de visz magával.
Személyes kedvencem az a történet, ami itt a bevezetőben is szóba kerül a magyar katonával és az ukrán tanítónővel. Ha mást nem is, de azt a részt mindenképpen nézzétek meg majd egyszer. (A harmadik rész végén van ez)

no és miközben apránként néztem ezt a sorozatot beficcent egy-két egészestés film is a témában:
Jöjj és lásd



Becstelen brigantyk (mert szükség volt valami "vidám" ellenpontra)
itt egy jó kis ál doksi film: "A nemzet büszkesége - így készült"


aztán a Fegyverszünet karácsonyra c. film, ami némiképp kilóg a sorból, mert az I. világháborúban játszódik. Az alapszitu miatt érdekes:14 karácsonyán a szembenálló skótok, németek és franciák spontán karácsonyt rendeznek a fronton, nyugis film. (kicsit részletesebben)

és végül: Flammen & Citronen véletlenül bukkantam rá, Mads Mikkelsen miatt, és kellett még egy ilyen szikár dán film a végére.
A forró fejű fiatal Flammen és idősebb társa nácikat gyilkolnak Dániában, aztán a nácik ezt megelégelik. A végén borzasztóan hatásos volt ahogy elkapták őket, külön-külön a rejtekhelyükön. (Utána olyan iszonyatos rémálmom volt, hogy pár hétig nem néztem háborús filmet)

Nem annyira dióhéjban, de most ennyit a háborús filmekről.

0 megjegyzés: